Followers

Monday, October 20, 2014

11 Permainan Untuk Anak Cepat Pandai

1) Ring Tower / Tower Blocks / Cup Tower.
Cuma susun yang besar bawah, kecik atas. Dan supaya dia boleh kenal saiz mengikut turutan yang betul. Dari aktiviti ni, anak akan dapat recognize saiz dan belajar camane nak buat tower yang seimbang. Selain ring tower, korang jugak boleh guna barang yang dah ada kat rumah macam cawan plastik atau mangkuk plastik untuk buat tower.


2) Colour Sorting
Aktiviti ini menggunakan apa sahaja benda yang berwarna dan suruh anak asingkan mengikut warna yang sama. Seperti yang kita semua tahu, bermain dengan warna adalah cara paling baik untuk merangsang minda anak. Kalau bermain dengan benda berwarna, anak nampak excited dan bersemangat.
Dia tak cepat bosan dan happy masa bermain. Dan menurut doktor, warna bagus untuk stimulate mata anak-anak
a) Fruit Fork.


b) Fur Balls


c) Batang Aiskrim Berwarna



3) Sorting beads
Aktiviti ini menggunakan hanya perlukan manik atau butang berbagai warna dan jenis. Longgokkan dalam pinggan dan suruh anak asingkan mengikut jenis atau warna. Benda kecik-kecik ni boleh stimulate fine motor skills anak dan latih anak untuk lebih fokus. Penglihatan dan pemikiran dia tajam, pergerakan tangan dia lebih lancar.


4) Shape Sorting



5) Penyepit baju.






6) Count the sea-shells



7) Bolts & Nuts


8) Melukis


9) ABC 123 Blocks.


10) Car track


11) Throwing the ball kids

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...